Karin Brunt in de Gooi- en Eemlander

26 januari 2023

Zingen aan een sterfbed. ’Hoop dat we iemand in die laatste levensfase kunnen raken’. Bussumse Karin Brunt start Gooise afdeling van Bedside Singers.

Zingend ontspanning en bezinning bieden aan mensen in hun laatste levensfase. Dat is wat de Bedside Singers doen. Sinds vijf jaar zijn er in verschillende plaatsen in het land kleine koren actief. Dit voorjaar moet de eerste groep in het Gooi starten, opgezet door de Bussumse Karin Brunt.


De Bedside Singers kwamen vorig jaar bij toeval op het pad van de klassiek geschoolde zangpedagoge en coach persoonlijke groei. ,,In coronatijd viel veel werk weg. Zingen was beladen geworden. Om toch iets te doen besloot ik om online meditatief zingen aan te bieden voor rust en ontspanning. Toen ik daar een keer een mailing over rondstuurde, kreeg ik van iemand de link van de stichting Bedside Singers Nederland. Ik had er tot dat moment nog nooit van gehoord.”

Brunt is meteen geïnteresseerd. Vrijwilligerswerk doen in een hospice, de plek waar Bedside Singers vaak komen, zit al jaren in haar hoofd. ,,Ik rijd regelmatig langs het C’est La Vie Huis in Naarden en dacht daar dan aan. Maar het leek altijd iets om op te pakken als de kinderen groot zouden zijn. En nu kwam dit ineens op mijn pad.” Bovendien blijkt het meditatief zingen veel raakvlakken te hebben met het repertoire van de Bedside Singers.

,,Een deel van de nummers die ik met mijn kleine groepje zong, vind ik nu terug in het starterspakket van de stichting. Dit past gewoon bij mij. Het doel van de Bedside Singers is om iemand in die laatste fase ontspanning te bieden. Je hoopt dat mensen door bijvoorbeeld mee te ademen op het ritme van onze zang, rustig worden, spanning loslaten en in een dieper bewustzijn komen. ”Om dat te bereiken worden er meditatieve nummers, wiegeliedjes en wereldliedjes zoals Indiase mantra’s en joodse niguns gezongen. Teksten waar expliciet ’God’ in staat worden gemeden. De Bedside Singers zijn niet aan een religie verbonden en het is niet de bedoeling iemand onbedoeld voor het hoofd te stoten. Het tempo is rustig, de stemmen zacht en de nummers kennen veel herhaling.

Idealiter zitten er vier mensen om iemands bed die drie-stemmig zingen. ,,Iedereen moet dus zelfstandig een melodielijnkunnen vasthouden”, zegt Brunt. ,,In een groot koor kun je leunen op je buurvrouw of -man, maar dat kan hier niet. Daarnaast moet je in staat zijn om zacht en liefdevol te kunnen zingen. Ook dat is niet iedere goede zanger gegeven. ”Brunt heeft als koorleider dan ook al mensen moeten teleurstellen. ,,We hebben sinds september een aantal keer gerepeteerd en hebben op dit moment een groep van vijf vrouwen en drie mannen, maar het kan zijn dat daar toch nog mensen van afvallen. Daarvoor moeten we nog wat vaker oefenen. Ik hoop uiteindelijk op een vast aantal van negen zangers uit te komen. Op die manier kun je elkaar afwisselen en dat aantal past ook nog in de woonkamer waar we repeteren. Anders moeten we een ruimte gaan huren en we doen dit allemaal vrijwillig.” Animo is er volgens Brunt genoeg. Aanmeldingen komen niet alleen uit Gooise Meren, maar ook uit Hilversum en Kortenhoef en van buiten de regio. ,,Ik had zelfs iemand uit Amersfoort aan de lijn, omdat de groep Bedside Singers daar vol zat.

”Hoe ze de eventuele emoties zingend aan een sterfbed straks zal ervaren, is gissen voor de Bussumse. ,,Vroeger ben ik wel gevraagd om te zingen op begrafenissen. Dat heb ik maar zelden gedaan, omdat ik het verdriet van de aanwezigen als het ware overnam, ook al kende ik de overledene niet. Door mijn coach-ervaring kan ik de emoties van anderen en die van mezelf veel beter scheiden.” Het is volgens Brunt echter wel belangrijk dat de groep Bedside Singers goed op elkaar is ingespeeld en een echte vertrouwensband ontwikkelt. ,,Onderlinge spanningen zijn vaak voelbaar, dat wil je voorkomen. Eventuele persoonlijke moeilijkheden of verdriet wil je uitgesproken hebben, zodat je zelf ook ontspannen en met volle aandacht aan dat bed zit. Om onze verbondenheid te benadrukken houden we daarom elkaars handen vast.”

,,We zetten bij repetities ook vaak iemand van ons in het midden. Het is namelijk goed om zelf te ervaren hoe het is om de muziek te ontvangen. Als we bijvoorbeeld wat rommelig beginnen, dan voelt dat meteen niet ontspannen voor de ontvanger. We hebben daarom echt nog wel wat repetitietijd nodig voor we aan een bed kunnen plaatsnemen. Ik denk dat we in april of mei zover zijn. Ook moeten we het repertoire volledig uit ons hoofdkennen. We zitten niet met ritselende liedtekstblaadjes aan een sterfbed. Ik hoop dat we iemand in die laatste fase van zijn of haar leven kunnen raken. Op een positieve manier. Dat het ze op een bepaalde manier blij maakt.”


KADER

Bedside Singers komen in de maanden, weken of dagen voor het overlijden op afspraak met drie tot
vier zangers langs. Dit kan zowel in een hospice, verpleeghuis, ziekenhuis als thuis. De groep zit rond het bed of de stoel van de cliënt en zingt a capella een aantal liedjes. Startende groepen Bedside Singers worden volgens Karin Brunt goed begeleid vanuit de landelijke stichting. ,,Je ontvangt een starterspakket met instructies en liedjes. Als koor volg je een basisworkshop en voor de leden die de contacten met het hospice, de cliënt of de familie onderhouden zijn er ankertrainingen.” Koren mogen zelf bepalen hoe vaak ze inzetbaar zijn. Brunt denkt zelf aan een keer in de twee weken. De Bedside Singers uit Gooise Meren zijn nu nog aspirant-lid van Bedside Singers Nederland, maar hopen later dit voorjaar te starten. Meer informatie en contact: www.bedsidesingers.nl.

Onze Bedside Singers zingen zonder financiële vergoeding. Een gift is wel van harte welkom. Daarmee kunnen we meer mensen zingend ondersteunen in de laatste levensfase.

We hebben de ANBI-status.