even kennismaken…

Portretfoto Ingrid Windmeijer

Voorzitter Ingrid Windmeijer

Ik ben Ingrid Windmeijer, voorzitter van Bedside Singers Nederland. Ik ben bij de Bedside Singers in Amsterdam begonnen, zo’n 4 jaar geleden. Zingen doe ik al mijn hele leven lang, luisterliedjes met de gitaar. Zingen in koren beviel me nooit lang, omdat ik dan mezelf niet goed kon horen. Toen ik hoorde van de Bedside Singers dacht ik: ‘Dat is mooi werk en dat lijkt me heel fijn zingen, zo met een klein groepje.’

Nu ben ik in Leiden een koor gestart, want ik woon in Zoeterwoude. Mijn twee dochters zijn het huis uit. Net is er een nieuwe kitten in huis gekomen, waar ik straalverliefd op ben.

Ooit begonnen als wijkverpleegkundige, ben ik nu interim-projectleider in de zorg. Ik werk als ZZP-er en geloof erg in de kracht van samen denken, samen werken en samen doen. Want alleen weet en kan ik gewoon veel minder.

Naast de Bedside Singers ben ik voorzitter van de Wereldwinkel Zoeterwoude, waar we met 18 vrijwilligers de leukste winkel van het dorp runnen en ondernemers uit minder bevoorrechte landen een markt te bieden voor hun producten. Mijn hobby’s zijn zingen en gitaar spelen, wandelen, fietsen, koken, lezen en luieren. 

Penningmeester Els Groot

Ik ben Els Groot, penningmeester van Bedside Singers Nederland. In 2016 hoorde ik voor het eerst van het Threshold Choir en van het oprichten van het Amsterdamse koor. Sinds de oprichting zing ik bij de Bedside Singers Amsterdam.

Na 27 jaar op verschillende scholen in Amsterdam en Almere voor de klas gestaan te hebben in het voortgezet onderwijs, nam ik in 2012 afscheid.
Ik heb één grote liefhebberij en dat is tuinieren. Samen met mijn man onderhoud ik een moestuin, een bloementuin en twee tuinhuisjes. Heerlijk met mijn handen in de grond en mijn gedachten de vrije loop laten. Verder houd ik van fietsen en puzzelen.

Gerda Naber

Secretaris en fondsenwerver Gerda Naber

Ik ben Gerda Naber, secretaris en fondsenwerver van Bedside Singers Nederland. Ik ben het enige bestuurslid dat niet zingt, maar wel graag luistert.

In mijn werkende leven startte ik als wijkverpleegkundige. Later werkte ik jarenlang als coördinator in het bijna-thuis-huis ThamerThuis in de Kwakel. In mijn volgende functie, bij hospice De ZorgHerberg in Amsterdam, zette ik het vrijwilligerswerk op. Daar kwam ik in contact met de Bedside Singers Amsterdam. Ik was al snel onder de indruk van de invloed die zij hebben op het welzijn van mensen en vind het zingen een mooie aanvulling op de palliatieve zorg.

Sinds enige maanden ben ik met pensioen. Ik geniet van de vrijheid die me dat biedt. Verder wandel ik graag en houd erg van lezen.

Artistiek leider Petrie Akkerman

Hallo, ik ben Petrie Akkerman. Ik ben de oprichtster en artistiek leider van Bedside Singers Nederland en heb een eigen praktijk voor zangles, stemtherapie en lichaamsgerichte therapie in Amsterdam. 

Zangles geven en mijn passie voor muziek delen vind ik heerlijk. De Lichtenberg methode is daarbij een grote inspiratie. Ik ervaar dit als zelfbevrijding-via-de-stem. Ik leer daarin nog elke dag bij. 

Ook als therapeut geniet ik van mijn werk. Wat voor mijzelf centraal staat in het leven, staat ook centraal in mijn sessies met cliënten. En dat is: in verbinding zijn met jezelf en je gevoel, leren om daar liefdevol mee om te gaan en expressie aan te geven en vanuit daar contact te maken met anderen. Dat is voor mij de essentie. 

Mijn werk en de Bedside Singers liggen in het verlengde van elkaar. Zingen aan het sterfbed is persoonlijk, kwetsbaar, intiem en kan alle betrokkenen diep raken. Ik vind het nog altijd een voorrecht om dit te mogen doen en anderen hierin te mogen begeleiden.

Waar ik verder van hou, naast mijn werk en de Bedside Singers, is lekker fysiek bezig zijn, bijvoorbeeld met yoga, Chi kung en tennis. Ook ben ik (net als veel Bedside Singers, zo blijkt) dol op tuinieren en wandelen en fietsen in de natuur. Verder ga ik graag naar concerten en staat bij mij de hele dag radio 4 aan. Van muziek krijg ik nooit genoeg.

Coördinator Marieke Maan

Hallo, ik ben Marieke Maan en sinds januari 2024 heb ik de rol van coördinator overgenomen van Brenda. Als vrijwilliger bij een hospice was ik al in aanraking gekomen met het mooie werk dat de Bedside Singers doen. Toen de vacature van coördinator voorbij kwam, hoefde ik dus niet te twijfelen om te reageren.

Ik werk als zelfstandig uitvaartbegeleider in Dronten. Ook bij uitvaarten is het maken van livemuziek vaak een ontroerende, indrukwekkende en betekenisvolle aanvulling op het afscheid. Ik vind het dan ook prachtig wanneer de stervende zelf de troostende werking van muziek mag ervaren door toegezongen te worden door Bedside Singers.

Mijn muzikale talenten beperken zich helaas tot pianospelen en zingen in een gezellig dames popkoor. Muziek maken en zingen is voor mij pure ontspanning. Naast muziek houd ik van sporten. Ik zwem iedere week en ik kijk graag naar het voetbal en korfbal van mijn dochters.

Communicatieadviseur Brenda Poppenk

Hoi, ik ben Brenda Poppenk. Ik zing vanaf de start bij de Bedside Singers Amsterdam. Dat vind ik erg fijn om te doen. Ik heb hele leuke medezangers en van het zingen in klein verband heb ik ontzettend veel geleerd. 

Zingen voor iemand in de laatste levensfase vind ik heel bijzonder. De ontmoetingen, de reacties, het samenzijn. Het is elke keer anders: soms verdrietig, soms vrolijk en soms zelfs een feestje. Ik vind het een voorrecht om dit werk te doen, om op zo’n intiem moment bij iemand te mogen zijn. 

We hebben met de Bedside Singers Amsterdam al veel moois beleefd: we zongen in hospices, in verpleeghuizen, bij mensen thuis en bij symposia en uitvaarten. Ook kwamen we op de radio, in de krant én we wonnen de Over Hoop Prijs. 

Ik ben heel blij met deze geldprijs want hiermee kunnen we uitgroeien tot een landelijke organisatie. In zeer korte tijd hebben maar liefst 12 koren zich aangesloten. Voor ons Amsterdamse koor neem ik de organisatie en communicatie op me en dat doe ik nu ook voor Bedside Singers Nederland. 

Naast het zingen aan het bed en mijn werk voor Bedside Singers Nederland werk ik als tekstschrijver en maak ik foto’s. Ik woon op het KNSM-eiland in Amsterdam met mijn man en dochter. We zingen graag samen, met manlief op de piano en ik op de ukelele. Verder houd ik van zwemmen, zeilen, koken en tuinieren in mijn volkstuin.